TouchPro™ Stolemassage

Det er som om vores travle samfund giver mere og mere stress. Det fører til mere fravær fra arbejdet. Derfor vil arbejdsgiverne gerne gøre noget for at formindske stress.
En af mulighederne er den i USA udviklede metode: TouchPro™ Massage. Også i Danmark opdager virksomheder fordele herved. Den bliver tilpasset arbejdspladser: hurtig, let, billig og effektiv. Med disse argumenter erobrer denne massage en plads på arbejdsmarkedet.

Historien

Siddende massage har eksisteret lige så længe som massage. Ældgamle kinesiske billeder viser “an-mo” – udøvere, som masserer deres klienter på lave stole, lige før de tager bad. Den moderne periode for TouchPro™ Massage opstod i begyndelsen af firserne, da nogle pionerer i USA eksperimenterede med massage på siddende klienter.

En af dem var David Palmer. I 1983 blev hans massagemetode accepteret på landsbasis, og siden er Palmer anerkendt som grundlæggeren af TouchPro™ Massage (Massage Magazine, 1997). Fra 1982 til og med 1989, da David Palmer var direktør for The Amma Institute of Traditional Massage (San Francisco, Californien), fandt han ud af, at stolmassage var en metode til at skaffe arbejde til hans elever. Hans stolmassage-virksomhed var den første som fik seriøs opmærksomhed fra medierne.

I 1989 udviklede og patenterede David en speciel stol til siddende massage, og denne blev introduceret over hele verden på hans work-shops i massage. Adrian Symonds, en elev af David Palmer, står for TouchPro™ Massage på ca. 10 minutter for arbejdere fra et titalstort antal virksomheder i Canada, bl.a. Levi Strauss & Co., Kimberly Clark, og Procter & Gamble. Baxter Corporation har profiteret de sidste fem år af hans indsats. Virksomhederne melder alle at have haft udbytte af massagerne. Foruden den kendsgerning at personalet har det bedre, har de reduceret sygdomstilfælde med ca. 25%.

ON-SITE MASSAGENS VIRKNINGER

Touch Therapy Institute fra University of Miami, Florida, School of Medicine, var involveret i forskellige undersøgelser som målte effekterne af massage på alle befolkningsniveauer. En af undersøgelserne målte resultaterne af stol-massage imod arbejdsstress. Touch Therapy Institute udgav et referat af denne under-søgelse. (2)

Arbejdsundersøgelsen havde som mål at måle effekten af stolmassage terapi imod arbejdsstress, bekymringer med hensyn til arbejdet, produktivitet og arbejdsglæde. I fem uger fik arbejderne to gange om ugen en 15 min. stolmassage i frokostpausen.

Deltagerne sagde at de var mindre trætte og kunne tænke klarere. På EEG målinger viste det sig, at efter behandlingen tiltog alfabølger, mens beta- og thetabølger aftog. Dette betød at arbejdernes mentale beredskab tiltog. De behøvede kun den halve tid til at læse matematiske problem-stillinger, og desuden blev antallet af fejl reduceret med 50%. Til slut rapporterede massørerne at deltagerne var mere afslappede under de sidste behandlinger.

 

TOUCHPRO™ MASSAGE

TouchPro™ Massage er ligesom akupunktur en form af den oprindelige kinesiske akupressur. Gennem kroppen går der energibaner (meridianer) ikke at forveksle med nervebaner eller kanaler; de er nemlig ikke håndgribelige. Når energien strømmer frit gennem vores meridianer, er vi sunde og i balance. Igennem stress og dårlige arbejdsstillinger opstår der blokader, som kan føre til fysiske problemer som stive og smertende muskler.

Ved TouchPro™ Massage udøver man trykpunkt massage igennem tøj, på hovedet, nakken ryggen hænderne og hofterne, og påvirker derved hele kroppen. Derfor kan de blokerede energier strømme frit igen, affalds-stoffer bliver borttransporteret og kroppen genvinder sin energetiske balance.

FORDELENE

Det er en umiddelbar fordel ved denne massage, at den let kan tilpasses og gives næsten overalt: hvor en TouchPro™ massage-stol kan stå. Derfor tidligere benævnelsen “On-Site™” (på stedet).

I USA bliver TouchPro™ Massage givet i massagesaloner, supermarkeder, kontorer, fitnesscentre, frisører, skønhedssaloner og messer. Kort sagt, overalt hvor mennesker har travlt, og er presset, eller hvor man vil gøre noget for ens krop. Men også i Europa har TouchPro™ Massage bredt sig meget og anvendes lige nu i mange virksomheder og institutter.

En anden fordel er, at den er lettere tilgængelig end briksmassage, fordi klienten ikke behøver at smide tøjet, og ofte er det mere komfortabelt at sidde i stedet for at ligge ned. Oven i købet er det en fordelagtig massageform, fordi den varer kortere end en standard briksmassage. Der bruges heller ikke olie, så der er ikke nogen klister fornemmelse efter behandlingen. Man kan med det samme arbejde igen. For sports-massører er stolmassage en udvidelse af deres nuværende kendskab og behandlings-teknikker.

Massage fører mere med sig: Efter kursisternes erfaring med TouchPro™ Massage prøver et stort antal klienter, som begyndte med stolemassage, senere også briksmassage.

TOUCHPRO™ & ON-SITE™ MASSAGE

I 1986 opfandt David Palmer navnet On-Site™ Massage fordi det gengav det, som var den karakteristiske egenskab ved arbejdet: massage kom til klienten, i stedet for at klienten var tvunget til at komme til massøren.

I de senere år blev udtrykket oftere brugt af mennesker som ikke udfører den rigtige massage, som lært og uddannet af David Palmer, på deres studenter og klienter. På den møde opstod en forplumring af de originale massage-teknikker. I januar 1996 besluttede man derfor at vælge et andet navn for den originale stolmassage.

Nu er navnet TouchPro™ Chair Massage. Dette navn gengiver bedst intentionen med massage – et tilbud om professionel berøring – og stillingen hvori klienten modtager denne: siddende på en stol.

LITTERATUR

1. Ryval, M. Rubbing Employees the Right Way, Financial Time of Canada, March 23-29, 1992
2. Elias, M. Touch Therapy Feels its way to Forefront, USA Today, May 28, 1996.

For mere information om denne og andre undersøgelser kan De skrive til:
Touch Research Institute, Dept. of Pediatrics (D280), University of Miami, School of Medicine
P.O. Box 026820, Miami, FL 33101, USA

Karien Hilberg fra SPORTMASSAGE INTERNATIONAL
Oversættelse fra hollandsk ved Jacqueline Konsten.

 

“History” kanal (USA) videoklip om Stolemassage

Den 1. april 2016, USA History Channel luftet en segment på oprindelsen af moderne stolemassage og udvikling af den første massagestol af David Palmer.